Terug naar overzicht

SeaQurrent rondt met succes financieringsronde van € 4,8 miljoen af.

Nieuws

“Getijdenenergie zal een belangrijk onderdeel worden in de Europese energiemix.”

SeaQurrent verwelkomt EIT InnoEnergy, PMH Investments, Invest-NL, de FOM en NOM als aandeelhouders. Partijen investeren samen met de bestaande aandeelhouders ruim € 4,8 miljoen. Het Nederlandse bedrijf SeaQurrent® ontwikkelt een innovatieve duurzame energieopwekker, de TidalKite™; een onderwatervlieger die energie opwekt uit getijdenstroming. In 2016 kreeg de ontwikkeling concreet vorm en na het testen met diverse schaalmodellen – bij het MARIN en in de Waddenzee – werkt SeaQurrent nu toe naar een demonstratie van het vierde model van de TidalKite bij Ameland.

CEO – Youri Wentzel: “We zijn trots om te kunnen melden dat we de geplande financieringsronde succesvol hebben afgerond. Deze investering stelt ons in staat om de doorontwikkeling van onze onderscheidende technologie en de voorbereiding van pilotprojecten verder vorm te geven. De kwaliteit van de toetredende investeerders draagt bovendien bij aan verdere groei en professionalisering van ons bedrijf.”

Raymond Meeuwsen – Investment Manager bij EIT InnoEnergy: “Wij zijn ervan overtuigd dat getijdenenergie een belangrijk onderdeel zal worden in de Europese energiemix en dat TidalKite hierin een onderscheidende en belangrijke bijdrage kan gaan leveren. Onze industriële connecties en energie specifieke expertise sluiten goed aan bij de behoeften en ontwikkeling van SeaQurrent.”

Durk van der Meer – Managing Director bij PMH Investments: “Naast het feit dat de TidalKite ontwikkeling innovatief en maatschappelijk zeer relevant is, is vooral de ondernemende instelling, de organisatiesamenstelling, passie en de visie van het team doorslaggevend geweest voor onze investering en iets waar we met veel enthousiasme aan gaan bijdragen.”

Klaas Kooistra – Investment Manager bij de FOM (Fonds voor Friese bedrijven): ”SeaQurrent ontwikkelt een prachtig product voor toepassing in Friesland en met een wereldwijde markt. Wat zich vertaalt in een enorm exportpotentieel, investeringen in duurzame projecten en werkgelegenheid. Dit sluit naadloos aan bij onze doelen.” Kyra Weaver – Investment Manager bij de NOM (Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland) vult aan, “We zijn erg enthousiast over het potentieel van SeaQurrent. Dit Noordelijke bedrijf past ook goed in ons energiecluster. Het is echter een kapitaalintensieve ontwikkeling en om die reden investeren we als regionale ontwikkelingsmaatschappijen samen met Invest-NL.”

Hoe werkt de TidalKite?
We werken toe naar een TidalKite onderwatervlieger – van negen bij twaalf meter – die straks genoeg elektriciteit opwekt voor 700 huishoudens. Een TidalKite getijdencentrale zal uit meerdere onderwatervliegers bestaan. Elke onderwatervlieger is met een hightech kabel aan een anker in de zeebodem bevestigd en vliegert onder water dwars in de stroming. De door de vlieger opgewekte trekkracht drijft een hydromotor aan, die weer een generator laat draaien en zo wordt elke dag van het jaar voorspelbaar groene elektriciteit aan het net geleverd. Zo verlagen we de afhankelijkheid van fossiele energie en verhogen we de betrouwbaarheid van het elektriciteit systeem. Bovendien is de impact op het milieu en het landschap minimaal.

Over SeaQurrent
We leven op een blauwe planeet, zeventig procent van de aarde bestaat uit zeeën en oceanen. Getijdenstromingen en oceaanstromingen zijn een alomtegenwoordige, vrijwel onbenutte, krachtige bron van hernieuwbare energie. Met de TidalKite willen we deze bron op een verantwoorde wijze benutten, om lokaal en internationaal honderden miljoenen mensen van duurzame energie te kunnen voorzien en bij te dragen aan een schonere wereld. We werken er hard aan om dit te realiseren, waarbij we graag samenwerken met partijen en individuen die aan deze ambitie bij kunnen dragen.

Vergelijkbare artikelen

Nieuws overzicht

U.S. Battery Producer Enticed to Set Up Shop in the EU

An American startup says it can cut reliance on China for key parts of electric vehicle batteries. European Union money […]

Lees verder

GDI gets $22mln from EIB to scale up EV silicon anode production

Jan 10 (Reuters) – (This Jan. 9 story has been officially corrected by European Investment Bank to fix the vice […]

Lees verder

Germany: InvestEU – EIB provides €20 million to GDI to develop 100% silicon anodes for batteries to replace graphite

The European Investment Bank (EIB) and GDI have signed an agreement on a quasi-equity loan worth €20 million to develop […]

Lees verder